onsdag 30. mars 2011

Italia

Høsten -09 var jeg på en liten rundtur i Italia. Målet var et 30års lag på en vingård utenfor Grado, men vi startet turen litt tidligere og fikk et par dager i Venezia. Vi tok fly fra Torp til Bologna, overnattet en natt der, og hadde leiebil slik at vi kom oss rundt. 


Bologna


Vi benyttet oss av rimelige hotellalternativer, og dette gjorde ingen ting. Selv om det var billig, var standarden helt ok. Det var rent og koselig. Selvfølgelig får man mykere senger og digre dyner og puter på dyrere hoteller. Men hva trenger man da?

Hotellet vi lå på i Bologna heter Hotel Holiday.
Beliggenheten føltes litt sånn trang bakgate, og man ble litt skeptisk til hele opplegget. Men det var et helt greit sted å sove for en natt. Og det var veldig sentralt plassert. Du kan lese mer om hotellet her.

Vi gikk litt i gatene på kvelden, og satt på en veldig hyggelig åpen plass og tok oss et glass vin før vi la oss.
Det virket som en veldig fin by, som jeg godt kan tenke meg å utforske litt mer ved en senere anledning.Venezia
Venezia hadde enda mer vann, enda trangere gater og enda mer spennende å se på enn man hadde forventet. Det var en salig miks av romantiske Gondol-turer, spektakulære bygninger og slitte fasader. Når man i andre byer har turistbusser, har de turistbåter i Venezia.  Og man tror jo kanskje når man sitter på en slik båt at man får et ganske bra overblikk over byen. Men der tar man feil. For hvis man går litt rundt isteden, så finner man et mylder av smågater og trange smug. Plutselig er du på en åpen plass, men like plutselig ender gata du går i rett ut kanalen.

Vi tok først båt rundt på hovedkanalen, og det var fasinerende å se hvordan folk her praktisk talt lever på vannet. Flyttelass sa du? Det tar vi på vannet... I overfylte små pramlignende båter, med esker og utstryr som slett ikke så ut til å være spesielt godt sikret!

Etterpå gikk vi rundt i smågatene, og jeg må si jeg er glad jeg ikke gikk alene rundt der, for da hadde jeg vel gått rundt der enda. For en labyrint! Men vi fant frem til Markusplassen, fikk spist lunsj på en alt for dyr restaurant ved, og fikk shoppet litt.

Når det gjelder mat i Italia, så er det jo viden kjent at det går mye i pizza og pasta. Men det var også veldig mye sjømat å få servert. På kvelden når vi spiste middag valgte jeg skjell til forrett. Da fikk jeg en diger tallerken med en miks av skjell, det var utrolig godt, men man blir jo litt lei av å sitte å pille ut av de skjellene. Selvfølgelig ble det pizza også, og ja, pizza smaker bedre i Italia!

Vi bodde et sted som heter Mestre som ligger litt utenfor Venezia, på fastlandet. Dette var en veldig grei løsning, praktisk i forhold til at vi hadde leiebil, som hadde blitt vanskelig å få med inn i Venezia. Bussen over til Venezia tok kanskje 10 minutter, og det var et par minutter å gå fra hotellet til bussen.
Hotellet vi bodde på heter Hotel Elite. Helt greit hotell dette også, og skryt til nattevakten som ordnet med drinker til oss etter at alt annet inne i Venezia var stengt. Les mer om hotellet her.


Grado
Etter at vi hadde susa litt rundt i Venezia, var det på tide å vende nesen videre mot hovedmålet for turen.
Grado, en liten by helt øverst, innerst i Italia. Her var vi innkvartert på et hotell jeg ikke husker navnet på, og vi hadde bare noen få timer på oss, før vi skulle inn på fastlandet, ut på bondelandet og inn på en privat vingård.
Glede!

Bildet er tatt på stranden på tur hjem etter å ha shoppet sko til kvelden. Drar du til Grado, må du belage deg på å ha god tid. Her lever folk et bedagelig liv, og ja, det er siesta mitt på dagen. Så vi ble sittende og spise is utenfor noen butikker, og flaksen ville ha det til at eieren av skobutikken valgte å dukke opp akkurat da! Jippi!

Ettermiddagen og kvelden tilbragte vi på vingården Valpanero. Og skal jeg anbefale en vin fra Italia, så anbefaler jeg Valpanero på det sterkeste. De eksporterer desverre ikke til Norge pga streng norsk politikk og høye avgifter. Men kommer du over den i utlandet, og du liker en god rødvin, så løp og kjøp!!

Omvisning på vingård, og treretters middag med husets viner til etterpå, må bare oppleves.
Vi fikk historier om innhøsting av druer, forskjellige druetyper, historikk rundt vinproduksjon og hvorfor de ikke produserer i større mengder. Omviseren var utrolig flink, og det er kanskje ikke så rart siden han var sønnen på gården.

Dagen derpå var det bare å komme seg i bilen, følge veien mot flyplassen og vende nesa hjemover igjen.
Ingen lyst til å forlate det vakre landet, men fornøyd over alle gode opplevelser man fikk med seg på turen.

Kan jo nevne, som en etterkommentar, at vi hadde GPS i bilen. Denne stillte vi inn slik at den skulle unngå motorveier. Dette gjorde at vi kjørte småveier rundt om, og det er absolutt å anbefale. Man får med seg utrolig mye mer enn om man bare følger de største veiene!


Skriv gjerne om dine Ialienske opplevelser i kommentarfeltet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar